Voorbeelden

De farmacie als voorbeeld vindt navolging in andere sectoren. Was de benadering in de operatiekamer vroeger een groot plenum, op dit moment beweegt de OK-wereld zich voorzichtig richting de farmaceutische procesvoering doordat er steeds meer en bewuster wordt nagedacht over de aard, hoeveelheid, bedreiging, voorkoming, beheersing en bestrijding van kiemvormende eenheden op relevante (= kritische) plaatsen en (hulp-)middelen.

Dezelfde maatregelen is zichtbaar in de voedingsmiddelenindustrie m.b.t aseptiek. Vroeger was het dood koken van het product met alle gevolgen voor de smaak. Tegenwoordig wordt meer proportionele techniek toegepast als UHT (korte tijd bij hoge temperatuur verhitten) en het terugbrengen van de gehele productie ruimte als clean room naar het lokaal steriel houden van de afvulkop binnen de afvulmachine

De spin off-effect kan interessant zijn. Regels, die oorspronkelijk gelden voor de Farma gelden nu ook voor de apotheek. Regels voor de voedingsmiddelenindustrie ook voor de catering.

Dit platform vraagt aan alle deskundigen hun bijdrage te leveren aan de kennisoverdracht binnen en buiten hun vakgebied t.a.v. de beheersing van hygiëne en contaminatie.

Dit gedeelte van de Hyfoma-website staat onder redactie van een team specialisten en is vrij toegankelijk voor iedereen. Voor bepaalde gedeeltes vraag het redactieteam om een emailadres voor correspondentie.

Home | Contact | Disclaimer | Hyfoma.com